Histoforum      Lesmateriaal      Toetsmateriaal      Vakinformatie      Magazine    

De Negentiende Eeuw

Tijd van burgers en stoommachines (1800-1900)

De negentiende eeuw is de eeuw van de industriële revolutie en haar gevolgen. Gevolgen op sociaal-economisch en politiek gebied. 

Albert van der Kaap, Enschede, albert@vanderkaap.org    

Om welke enduring understanding gaat het in dit tijdvak?

De negentiende eeuw wordt gekenmerkt door twee grote ontwikkelingen:

In de eerste plaats de industrialisering van de samenleving, de sociaal-economische gevolgen daarvan en de relatie met het modern imperialisme. Het is belangrijk dat leerlingen zicht krijgen op de impact van de industrialisering en de positieve en negatieve aspecten ervan. Centraal staan verder de oplossingen die verschillende politieke stromingen hebben aangedragen om de negatieve aspecten te bestrijden.

In de tweede plaats de democratisering van de samenleving die niet los gezien kan worden van zowel de ideeën van de Verlichting en de Franse Revolutie als van de gevolgen van de industrialisering. Leerlingen kunnen de bijdrage van emancipatiebewegingen, politieke partijen en vakbonden in dit proces duiden.

Kenmerkende aspecten en de leerdoelen

Essential Questions

De Essential Questions worden voor het eerst in de onderbouw aan de orde gesteld. De leerlingen formuleren een voorlopig antwoord. In de tweede fase keren de vragen dan weer terug. De leerlingen reflecteren op hun eerder antwoorden en stellen deze bij.

Basisconcepten

In de meeste tijdvakken kun je voor de vijf basisconcepten (macht, oorlog, godsdienst, kunst en levensonderhoud) telkens dezelfde vragen stellen.  

macht oorlog godsdienst kunst levensonderhoud 
tijdvak 8 Industriële Revolutie          
  Sociale Kwestie          
  Modern imperialisme          
  Emancipatie          
  democratisering          
  politiek- maatschappelijke bewegingen          

Het curriculaire spinnenweb

Het spinnenweb als metafoor voor het leerplan maakt duidelijk dat het veranderen van één aspect van het curriculum (aan een van de draden trekken) onvermijdelijk gevolgen heeft voor andere aspecten van het curridulum. In het artikel 'u denkt voor mij' wordt bijvoorbeeld een experiment beschreven waarin de leerbronnen en de rol van de docent veranderen, maar de leerdoelen en de toetsing niet. Dat de resultaten dan tegenvallen is eigenlijk niet verwonderlijk.  

Wat komt  aan de orde 

Het centrale thema thema in de negntiende eeuw is de industrialisering van de samenleving en de sociaal-economische en politieke gevolgen daarvan.

De belangrijkste thema's in de negentiende eeuw kunnen bijvoorbeeld behandeld worden aan de hand van de film Daens.

Daens

Boek en film Daens

In het boek Pieter Daens schetst Louis Paul Boon de strijd die de priester Adolf Daens samen met zijn broer de journalist/uitgever Pieter aan het einde van de negentiende en het begin van de twintigste eeuw voerde tegen de armoede en de onderdrukking van het proletariaat in België. In 1891 stichtten zij de Christen Volkspartij waarmee Adolf en Pieter een alternatief wilden bieden voor het heidense socialisme en de weinig sociaal voelende katholieke partij. Hun initiatief stootte op felle weerstand van de bezittende klasse die daarin werd gesteund door de katholieke kerk. Er ontbrandde een strijd op leven en dood. In de kerk worden gelovigen opgehitst tegen de Daensisten. Het door Pieter Daens volgeschreven weekblad De werkman wordt in de ban gedaan. Adolf Daens wordt bij de bisschop en paus ontboden en - tot zijn grote verdriet - uit zijn kerkelijke ambt als priester gezet.

In 1992 verfilmde Stijn Coninx het boek met in de hoofdrol Jan Decleir als Daens.

Niet veel docenten zullen geneigd zijn de film Daens in zijn geheel in de klas vertonen. Met een lengte van 134 minuten kost je dat minstens drie lessen en als je de film ook nog wilt nabespreken ben je twee weken verder. Mogelijk gebruiken docenten de film wel om er fragmenten van te tonen als illustratie van aspecten van het leven in en om een textielfabriek. 

Waarom wel de hele film laten zien?
Toch is er veel voor te zeggen om de film wel in z'n geheel te vertonen. Als je de film in zijn geheel laat zien plaats je het onderwerp 'de ontwikkeling naar een industriële samenleving' in een voor leerlingen herkenbare context.

 Leerlingen zullen zich waarschijnlijk alleen bij een integrale vertoning echt gaan inleven in het lot van fabrieksarbeiders op het eind van de negentiende eeuw.

De film zal bij leerlingen allerlei vragen oproepen en het is bekend dat aangeboden informatie veel beter beklijft indien deze aansluit bij vragen van leerlingen.

De film kan vervolgens als een soort ankerpunt dienen voor het behandelen van veel aspecten die gerelateerd zijn aan het onderwerp. Gedurende het hele jaar en misschien wel in verschillende jaren kun je in je lessen teruggrijpen naar (onderdelen van) de film. Voorwaarde is wel dat de film goed bij de leerlingen wordt geïntroduceerd en uitvoerig geanalyseerd.

Om een actieve kijkhouding te bevorderen en het rendement van de film zo groot mogelijk te maken is het goed de leerlingen vooraf een aantal opdrachten te geven.

1. Tijdens het kijken naar de film noteren zij de namen van de personen die een (belangrijke) rol spelen in de film op een groot vel papier. Om elke naam plaatsen zij een cirkel waarbij ze er zorg voor dragen dat er voldoende ruimte tussen de namen zit. Bij elke naam zetten zij welke functie of welk werk de persoon heeft. 

2. Na afloop van de film moeten de leerlingen met een lijn de personen met elkaar verbinden die op de een of andere wijze bij elkaar horen. Het is daarbij uiteraard mogelijk dat personen bij verschillende groepen horen. Zij kunnen dat duidelijk maken door verschillende kleuren te gebruiken.

3. Vervolgens vergelijken de leerlingen in groepjes van drie of vier de resultaten met elkaar, waarbij zij het met elkaar eens moeten zien te worden over de beste indeling. Ook geven ze in enkele woorden aan wat de groep tot een groep maakt, met andere woorden, waarom deze personen bij elkaar horen.    

4. Hierna volgt een nadere analyse van de film. Deze analyse levert de onderwerpen op voor de komende weken en misschien wel maanden en vormt als het ware een brug tussen film en historische werkelijkheid. In de eerder gevormde groepjes stellen de leerlingen een lijst op met thema's die in de film aan de orde komen.

Het spreekt vanzelf dat dit werk klassikaal uitgebreid wordt besproken.

Thema's die in de film aan de orde komen zijn:

Het vervolg
Met de film Daens als uitgangspunt en referentiekader kunnen vervolgens allerlei onderwerpen worden behandeld of uitgediept. Lesmateriaal bij een aantal onderwerpen vindt u op deze website.

Lesmateriaal

1. Onderbouw basisonderwijs

Verhaal voorlezen en bespreken aan de hand van richtvragen.

Dam, Arend van, Lang geleden ... , de geschiedenis van Nederland in vijftig voorleesverhalen, Van Holkema & Warendorf, Houten, 2008

De ttijd van de koningen

De tijd van de koningen

Einde van de slavernij

Kinderen in de fabriek

Een Nederlandse schilder in Frankrijk

De tijd van de koningen

De eerste vrouwelijke dokter

2. Bovenbouw basisonderwijs

3. Onderbouw voortgezet onderwijs 

Basis

Extra

4. Tweede fase voortgezet onderwijs

Powerpoints

Filmpjes

Zie ook:

 

 Tijdvak en kenmerkende aspecten

8. Tijd van burgers en stoommachines

Kenmerkende aspecten:

 Contexten

 Leerdoelen

De leerlingen:

 Inhoudelijke (unieke) begrippen

 Inhoudelijke (generieke) begrippen

 Meta-concepten (second-order concepten)

Continuïteit/verandering

Oorzaak/gevolg

Bewijs (bronnen)

Tijd en plaats 

 De Tien tijdvakken

Copyright:  Albert van der Kaap, 2009