home digitale didactiek lesmateriaal ict en geschiedenis contact


Ict en geschiedenis
 

 

 

 

 

Bronvermelding

Bij elk onderzoeksverslag hoort een bronvermelding.  Als je gebruik maakt van citaten of als je in je tekst verwijst naar opvattingen van een andere auteur maak je gebruik van noten. Op het eind van je verslag geef je een overzicht van gebruikte bronnen.

Noten

Als je in de tekst van je werkstuk een bron letterlijk citeert of in je eigen woorden weergeeft maak je een noot. Als je bron ook in de literatuurlijst voorkomt kun je in je noot volstaan met een korte beschrijving. (Radzinsky E, Stalin 1996: 46). Komt de bron niet voor in je literatuurlijst, gebruik dan de volledige beschrijving.

Je kunt op twee manieren noten aan je verslag toevoegen, als voetnoot of als eindnoot. Een voetnoot staat aan het eind van een pagina, een eindnoot aan het eind van je verslag. Voordeel van voetnoten is dat de lezer snel even kan kijken wat er in een voetnoot staat. Voordeel van eindnoten is dat de bladspiegel een stuk rustiger is.

Literatuurlijst

Verwijzen naar boeken

Achternaam auteur, voorletter(s) (Jaar van uitgave). Titel. Eventuele subtitel. Plaats uitgever: uitgever.

Voorbeeld

Radzinsky E., Stalin (1996), Onthullingen uit geheime privé-archieven, Amsterdam. Uitgeverij Balans. Bladzijde 123

In de literatuurlijst komen de boeken op alfabetisch op naam van de auteur!

Verwijzen naar internetbronnen

Achternaam auteur, voorletter(s) (Publicatiejaar of update). Titel de website. Geraadpleegd op dag maand jaar, adres website.

Voorbeeld

Meijden, B. van der (1998). Schiphol als thema voor een geschiedenis-, internet- en/of profielwerkstuk. Geraadpleegd op 7 juli 2005, http://www.histopia.nl/schiphol.htm 

Verwijzen naar kranten- en tijdschriftartikelen

Achternaam auteur, voorletter(s) (Publicatiedatum). Titel artikel. Eventuele subtitel. In: naam van tijdschrift of krant nummer, paginanummer(s).  

Voorbeeld

Ouwerkerk, D. van en J. van der Grinten (2004). De kracht van zacht. Wat mannen over vrouwelijke vergaderstijlen kunnen leren. In: Interne Communicatie 4, p. 11-13.

Hulp nodig bij het maken van een bronnenlijst? Op EasyBib kun je de gegevens van een bron online invoeren en de computer maakt voor jou een bronvermelding/bronnenlijst.

Bronnen:

 

Copyright © 2006 Albert van der Kaap