Onderzoeksvaardigheden en informatievaardigheden De zes stappen van de Big6. |
Albert van der Kaap, Enschede, albert@vanderkaap.org
Stap 5 Presenteren van de informatie/onderzoeksresultaten
Je kunt de resultaten van je onderzoek op verschillende manieren presenteren. Klik op presentatievormen voor een overzicht van mogelijkheden.
Als je een schriftelijk verslag maakt let dan op de
volgende punten:
Zorg voor een goede indeling van jet verslag met in ieder geval een inhoudsopgave, inleiding, paragrafen, conclusie en een overzicht van de gebruikte bronnen (literatuuroverzicht)
Kijk op bronvermelding voor aanwijzingen voor het op juiste wijze vermelden van boeken, krantenartikelen en artikelen van internet.
Vermijd plagiaat. Je mag teksten en ideeën van anderen niet samenvatten of wijzigen en doen alsof het je eigen werk is. Natuurlijk mag je wel gebruik maken van het werk van anderen, maar daarvoor gelden regels. Als je delen van andermans werk overneemt kan dat op twee manieren:
Parafraseren:
Parafraseren betekent dat je ideeën van een ander in je eigen woorden weergeeft. Vermeld de bron in een noot.
Citeren:
Citeren is het letterlijk overnemen van een stukje tekst van een ander. Vuistregel: citeer niet meer dan hooguit een regel of vijf. Een citaat plaats je altijd tussen aanhalingstekens. Vermeld de bron in een noot
Als je een mondelinge presentatie geeft en je wilt daarbij gebruik maken van een powerpoint presentatie bekijk dan de tips voor een goede powerpoint presentatie.
Informatievaardigheden
Is hier sprake van samenwerkend leren?
Informatievaardigheden
Copyright: Albert van der Kaap, 2009