Wubbina

In de kwartierstaat van Wubbina Mulder, de  betovergrootmoeder van moeders kant (Geertje Kemper), duikt, in het begin van de achttiende eeuw ineens een 'deftige' voornaam op,  Magdalena Dorothea. Dat maakte mij nieuwsgierig en ik ging op zoek naar haar achtergronden. De resultaten van deze zoektocht leest u hier. Nog weer later kwam ik erachter dat er ook via de vrouw van Johannes van der Kaap, Aaltje Zuidema een link loopt naar Magdalena Dorothea van Dorgelo. Op deze pagina meer informatie daarover.

 

Aaltje Zuidema

Aaltje Zuidema, de vrouw van Johannes van der Kaap, werd geboren op 24 juni 1849 in Odoorn. Haar overgrootmoeder van moeders kant was FroukeJans Duitscher, geboren op 2 februari 1759 in Veendam.

 

Haar vader was Jan Friedrich Hinrichs Huchenius in Völlen. Diens moeder hette Magdalena Dorothea Hinrichs, dochter van Trine Margaretha Gödekens, geboren rond 1660 en begraven op 1 mei 1731 in Völlen en Hinrich Harms, geboren rond 1660 en begraven op 14 september 1696 in Völlen. Zij trouwden op 21 november 1688 in Völlen. Arentje was het zevende van in totaal acht kinderen, onder wie een Magdalena Dorothea . 

 

Trine Margaretha Gödekens was de dochter van Magdalena Dorothea Dorgelo, geboren rond 1630 en begraven op 22 september 1698 in Völlen en Conrad Gödeke, geboren rond 1630 (Stiftdiener in Börste).

 

Magdalena Dorothea Dorgelo was de buitenechtelijke dochter van Tonnies Wulf Dorgelo, die op zijn beurt weer de zoon was van Johann von Dorgelo en Fredeke von Bernefuer.

 

Na zijn huwelijk in 1590 kreeg Johann in 1602 het landgoed Querlenburg (in de tegenwoordige gemeente Lohne) uit het familiebezit van zijn vrouw, dat daarvoor had toebehoord aan Rembert von Bernefuer. Dit landgoed was in 1594 leeggeroofd door Spaanse troepen. Johann gaf het landgoed later door aan de man van zijn dochter Elisabeth Lucie, gestorven op  5 januari 1683 of 1684 (de zus van Tonnies Wulf Dorgelo), Ewo von Jemgum (Jemmingen).  Ewo was de kleinzoon van Ewo Alberda von Jemgum tho Ekel.

 

Het lijkt opvallend dat het jongste kind en bovendien een vrouw het landgoed erft. Elisabeth had een oudere zus Magdalena, geboren in 1594 en gestorven op 25 april 1594), maar die was abdis in Börstel. Haar oudste broer, Heinrich (geboren in 1595) trad op 17-jarige leeftijd als militair in dienst van Braunschweig en verbleef (in ieder geval in 1614) in het buitenland. Haar broer Werner Casper stierf in 1661 kinderloos in Querlenburg. Tonnies Wulf was toen ook al overleden en had, zoals vermeld alleen twee buitenechtelijke kinderen.

 

Evo von Jemgum werd op 5 november 1620 door Spaanse ruiters naar Oldenzaal gebracht.

 

In 1721 verkocht Maria Elisabeth Clara von Boenen, weduwe van Rudolf Caspar von Jemgum, het landgoed aan  Wilhelm Ferdinand von Galen.