|
|
Voor wie is de opdracht bedoeld?
Deze praktische opdracht is bedoeld voor leerlingen uit de derde klas bovenbouw. Ik heb deze opdracht uitgevoerd met mijn VWO3-klas. In aangepaste vorm, dat wil zeggen met minder sturende instructie en met weglating van internetsites (die kunnen ze zelf vinden en annoteren), lijkt me deze opdracht eveneens geschikt voor Havo- en VWO4.
Waarom een praktische opdracht?
Het thema staatsinrichting (Memo, VWO3, hoofdstuk 6, ‘Wie beslist’) is voor veel leerlingen niet het meest spectaculaire onderwerp bij geschiedenis. Wanneer je ze uitlegt wat ‘links’ en ‘rechts’ is (of zou moeten/kunnen zijn) heb je hun aandacht, wanneer je begint over politieke besluitvorming en politieke processen ebt die snel weg. Nu is kennis van dit thema bij leerlingen naar mijn mening zeker van groot belang. Om die reden heb ik bij de behandeling van dit thema gekozen voor een lessenserie waarbij veel afwisseling is en waarbij leerlingen zoveel mogelijk zelf kennis moeten vergaren. Een praktische opdracht als deze leent zich daar prima voor. Te meer omdat deze opdracht (onderdelen van) dit abstracte thema erg concreet maakt.
Bij de behandeling van het thema ‘Kapitalisme en communisme’ heb ik het met deze klas al gehad over de mogelijke politieke indeling ‘links-rechts’ en door middel van deze opdracht koppel ik die kennis aan het nieuwe thema en het nieuw te behandelen hoofdstuk ‘Wie beslist?’ (paragrafen 1 t/m 3) uit het Memo-handboek. Door leerlingen zelf een politieke partij te laten oprichten, en daarbij standpunten van bestaande politieke partijen te laten vergelijken, denk ik de geïnteresseerdheid in dit thema te vergroten.
Erg bewust heb ik in deze klas het maken van een verkiezingsaffiche onderdeel van de opdracht laten zijn. Bij het VOC-project op mijn school, waarbij derdeklas leerlingen bij alle vakken een week bezig gingen met de VOC, moesten deze leerlingen een poster maken met als thema een VOC-schip dat schipbreuk heeft geleden. Daarbij waren ze bijzonder creatief en geïnteresseerd en gaven ze blijk van veel enthousiasme. Omdat ik wist dat ze het maken van een poster erg leuk vinden, heb ik ook in deze opdracht zo’n creatief gedeelte ingelast. Wel heb ik van tevoren uitgebreid benadrukt dat ze niet al hun tijd in het affiche moesten steken en dat het meeste gewicht op het verslaggedeelte lag.
Het nut en gebruik van ICT bij deze opdracht
Het is van belang allereerst op te merken dat deze opdracht niet het primaire uitgangspunt heeft ICT te incorporeren in de lespraktijk. Met andere woorden: het gebruik van ICT staat in dienst van de inhoud van de opdracht (is overigens wel onmisbaar) en het is bij deze opdracht niet mijn eerste bedoeling leerlingen ICT-vaardigheden te laten oefenen aan de hand van een geschiedkundige (in dit geval politieke) case. Leerlingen voeren een opdracht uit en daarbij is de inzet van ICT noodzakelijk en aanvullend. Daarbij heb ik gepoogd zoveel mogelijk ICT-vaardigheden in deze opdracht te integreren. Immers, deze opdracht noodzaakte tot het gebruik van ICT en het zou dan zonde zijn daar niet zo optimaal mogelijk gebruik van te maken. Zo sla je twee vliegen in één klap.
Het doel van deze opdracht is leerlingen zich te laten verdiepen in verschillende politieke partijen door bestudering van hun partijprogramma’s aan de hand van bepaalde thema’s. Op internet staan die partijprogramma’s samengevat naar thema (bijv. onderwijs en zorg). Mijn oog viel daarbij allereerst op de site www.parlement.com, een website die een prima overzicht van belangrijkste standpunten van alle politieke partijen geeft. Op aanraden van meneer van Kouwenhove heb ik uiteindelijk voor de meer geschikte site www.allesoverdeverkiezingen.nl/68 gekozen. Hier zijn de belangrijkste partijpunten van de belangrijkste partijen beknopter, toegankelijker en bovenal ordelijker weergegeven. Kortom, de reden voor het gebruik van internet bij deze opdracht is simpelweg dat genoemde sites een prima overzicht van huidige politieke standpunten geeft, een overzicht dat ik zelf niet beter kan en daarmee niet wil maken.
Daar komt bij dat de meeste leerlingen het erg leuk vinden om met internet en computer te werken. Omdat de leerlingen 75 procent van de beschikbare lessen in de mediatheek bezig zijn achter de computer heb ik besloten om ook het verslaggedeelte van deze praktische opdracht in Word te laten maken en door middel van e-mail te laten inleveren (de leerlingen kregen hun cijfers overigens ook per mail terug).
Voor de leerling is een werkwijze als deze natuurlijk nuttig doordat ze zich oefenen in het gebruik van internet, Word en emailprogramma’s, zaken die onlosmakelijk verbonden zijn aan de hedendaagse schoolpraktijk en het leven.
Bij deze opdracht wordt op volgende wijzen gebruik gemaakt van ICT. Allereerst dienen de leerlingen de internetsite www.allesoverdeverkiezingen.nl/68 te bestuderen. De leerlingen zullen voornamelijk op deze site hun onderzoek doen. Aanvullend onderzoek kunnen ze verrichten op de sites www.parlement.com en www.verkiezingsaffiches.nl/index. Daarnaast heb ik de leerlingen geadviseerd, in geval ze tijd over hebben, om naar de stemwijzer te surfen.
Ten tweede is een grote rol weggelegd voor Word. Het schriftelijke gedeelte van deze praktische opdracht, het leeuwendeel, moet in Word worden gemaakt. Tenslotte dienen ze hun verslag op diskette op te slaan en als Worddocument op te sturen via de mail. In geval leerlingen tijd over hebben, kunnen ze ook voor hun affiche gebruik maken van Word en Paint.
De leerlingen hebben voor deze opdracht in totaal vier lessen. Ik heb ze geadviseerd drie lessen in te ruimen voor het schriftelijke deel en de laatste les te bewaren voor het maken van het affiche. Belangrijk vond ik dat ze de tijd zelf planden. Om die reden heb ik de mediatheek voor alle vier de lessen gereserveerd en het klaslokaal ook alle vier de lessen open gelaten. Verkeer van lokaal naar mediatheek en andersom was tijdens al de vier de lessen toegestaan.
De opdracht wordt uitgevoerd in koppels. Grotere groepen lijken me minder werkbaar. Drie of meer leerlingen achter de computer (wat op mijn school niet wordt gewaardeerd) is geen doen. Het past simpelweg praktisch niet en de ervaring heeft mij geleerd dat een van de drie er vaak wat troosteloos bijzit. De discussie die binnen een koppel plaatsvindt zou, hoewel die ongetwijfeld groter zou zijn bij een drie- of viertal, voldoende moeten kunnen zijn.
Benodigde voorkennis/vaardigheden bij de leerling
De volgende ICT-kennis en -vaardigheden dient de leerling van tevoren te bezitten:
- vaardigheid met een computer in het algemeen
- vaardigheid met Word, internet en e-mail in het bijzonder
De volgende algemene vaardigheid dient de leerling van tevoren te bezitten:
- plannen
- het selecteren van informatie
- het ‘omschrijven’ (eigen maken) van nieuwe informatie
- samen kunnen werken met anderen
De volgende vakinhoudelijke kennis en vaardigheid dient de leerling van tevoren te bezitten:
- kennis van de begrippen ‘links-rechts’
Doelen van deze praktische opdracht
Algemeen
Deze opdracht heeft de bedoeling VWO3-leerlingen kennis te laten nemen van de huidige Nederlandse politieke partijen en hun standpunten. Daarbij dienen ze partijprogramma’s aan de hand van thema’s te vergelijken. Uiteindelijk resulteert die vergelijking in de oprichting van een eigen politieke partij, waarbij de leerlingen partijpunten (die ze vanzelfsprekend goed vinden) overnemen in hun eigen partijprogramma en eventueel eigen punten toevoegen. Nevendoelen zijn oefening in het werken met internet, Word en e-mail.
De leerlingen leveren een tweeledig eindproduct dat bestaat uit een schriftelijke uitleg van hun partij (‘het partijprogramma’) aan de hand van een aantal criteria (zie opdracht) en een verkiezingsaffiche, waarmee ze hun partij ‘verkopen’.
Ook moeten leerlingen zich bij deze opdracht oefenen in het plannen van activiteiten, het samenwerken (in koppels) en het selecteren en verwerken van informatie.
Vakspecifiek
- het zoeken van informatie op internet over de partijprogramma’s van huidige Nederlandse politieke partijen.
- het vergelijken van standpunten van verschillende partijen.
- het vermelden van de herkomst van informatie. Leerlingen dienen aan te geven waar ze hun partijpunten vandaan hebben (uitgezonderd de punten die ze zelf bedacht hebben). Zo kunnen ze na hun onderzoek beter overzien hoe hun partij in de huidige politiek te plaatsen valt en maken ze kennis met een vorm van annotatie.
- het selecteren van de verkregen informatie. Daarbij dienen ze bovenal hun eigen mening te laten gelden door zich af te vragen welke meningen/partijpunten hun aanspreken en onderdeel uit laten maken van hun eigen program.
- het verwerken van de verkregen informatie in een lopend, geordend, in eigen woorden geschreven partijprogramma.
- het positioneren van de eigen partij in de huidige politiek. De leerlingen moeten beoordelen hoe ‘links’, ‘midden’ of ‘rechts’ hun partij is en dat kunnen beargumenteren.
- de leerlingen werken in koppels en elke leerling zal met zijn collega overeenstemming moeten bereiken over het beleid van hun partij (discussie en samenwerking).
ICT in eindtermen en kerndoelen
Voor het onderstaande heb ik gebruik gemaakt van de eindtermen VWO zoals die vermeld staan onder ‘ICT doelen in VWO’ (hoofdstuk 7, ‘Geschiedenis en staatsinrichting’) op http://ict.slo.nl/doelen/. De ICT-vaardigheden die met deze praktische opdracht geoefend volgen hieronder (formulering doelen van http://ict.slo.nl/doelen/ cursief, mijn invulling niet-cursief):
7.1 Praktische opdrachten
De kandidaat voert één of meer van de volgende typen opdrachten uit:
(…)
het uitvoeren van een opdracht waarbij informatie- en communicatietechnologie
(ICT) functioneel moet worden gebruikt;
De presentatie van het verrichte werk vindt op één van de volgende wijzen plaats:
(…)
een presentatie met gebruik van media (audio, video, ICT).
Het functionele gebruik van ICT in mijn praktische opdracht is evident. Zie hiervoor ‘Het nut en gebruik van ICT bij deze opdracht’.
De presentatie van het verrichte werk vindt wat het schriftelijke gedeelte plaats in een Worddocument. Voor het affiche kon gebruik worden gemaakt van Word en Paint. Dat zou je een indirecte ICT-presentatie kunnen noemen, al zou je dat weer geforceerd kunnen noemen.
7.3 Handelingsdeel
Informatie en communicatie technologie (ICT)
De kandidaat kan bij de examinering gebruik maken van de volgende toepassingen van ICT:
• raadplegen van (hyper)teksten, gegevens, beeld en geluid in (multimediale) bestanden, gegevensbanken en informatiesystemen met behulp van een computer(netwerk);
• telecommunicatie, zoals e-mail, discussie- en nieuwsgroepen;
• tekstverwerking;
Bij de informatievergaring voor hun eigen partij moeten de leerlingen gebruikmaken van (hyper)teksten en mogelijk afbeeldingen die op het internet te vinden zijn (voorbeelden van verkiezingsaffiches).
Het schriftelijke gedeelte van de praktische opdracht wordt naar de docent gemaild. Leerlingen dienen een eigen mailadres te hebben (of aan te maken) en daar vandaan het bestand naar de docent op te sturen.
Het schriftelijke gedeelte van de praktische opdracht, mogelijk ook delen van het affiche, wordt gemaakt in Word.
7.4 Domein A: Vaardigheden en benaderingswijzen
Subdomein: Informatievaardigheden
De kandidaat kan:
2 . Aan de hand van gegeven of zelf geformuleerde vragen uit eenvoudig bronnenmateriaal bruikbare historische gegevens selecteren. Daarbij kan hij
(…)
gebruik maken van de mogelijkheden van ICT.
3. Informatie aan de hand van gegeven of zelf geformuleerde vragen mede met behulp van ICT verwerken en daaruit beredeneerde conclusies trekken.
4. De resultaten van een leeractiviteit overdragen aan anderen. In dat verband kan hij
(…)
daarbij gebruik maken van ICT.
5. Gebruik maken van informatie- en communicatietechnologie bij het raadplegen, verwerken en presenteren van informatie.
7.4.2. De leerlingen moeten aan de hand van een criteriumlijst (‘gegeven geformuleerde vragen’) en eventueel naar eigen inzicht (‘zelf geformuleerde vragen’) uit de op diverse sites op thema gepresenteerde partijpunten (‘eenvoudig bronnenmateriaal’) zelf relevante informatie (‘bruikbare historische gegevens’) selecteren, die ze op willen nemen in het program van hun eigen politieke partij.
7.4.3. De verkregen geselecteerde informatie moet met behulp van Word worden verwerkt in een lopend en voor de kiezer aansprekend betoog. Daarbij moeten ze beargumenteren waarom voor bepaalde opvattingen gekozen is.
7.4.4. De resultaten van deze opdracht worden aan medeleerlingen gepresenteerd in de vorm van handgemaakte affiches. Bij de vervaardiging daarvan kan gebruik worden gemaakt van Word en Paint. Bewust heb ik niet gekozen voor PowerPoint-presentaties, omdat ik uniformiteit in eindproducten wenste, tijdgebrek een klassikale presentatie in de weg stond en vertoning van producten aan klasgenoten als doel gold.
7.4.5. De leerlingen maken gebruik van internet voor het raadplegen van informatie, van Word voor het verwerken en presenteren van informatie (schriftelijke gedeelte).
De praktische ICT-voorwaarden bij deze opdracht
De volgende praktische voorwaarden dienen in orde te zijn voor het welslagen van deze opdracht:
- aanwezigheid en beschikbaarheid van (voldoende computers in) mediatheek.
- elk koppel heeft de beschikking over internet, Word en Paint.
- elk koppel heeft de beschikking over een emailadres.
- elk koppel heeft de beschikking over een diskette
Evaluatie van de uitvoering
In welke mate was het gebruik van ICT bij deze praktische opdracht een succes? Allereerst wil ik daarbij opmerken dat zowel resultaten als uitvoering mij een tevreden gevoel gaven. En wel om de volgende redenen.
- het vergaren van informatie/partijstandpunten door de leerlingen verliep bijzonder soepel. De gebruikte site bewees zich voor de leerlingen erg handzaam en wees zich volledig zelf. De ordelijke presentatie en het duidelijke woordgebruik maakten deze opdracht prima uitvoerbaar. Daar kwam bij dat veel leerlingen ook de overige door mij genoemde sites raadpleegden en daarnaast zelf nog op onderzoek uitgingen. Zo deden verscheidene leerlingen de stemwijzer en was één koppel zelfs verzeild geraakt op de site van politieke partijen van de RuG. Nu toont het eerste aan dat ik de juiste site voor deze opdracht heb (over)genomen, het tweede bovenal dat leerlingen het bijzonder leuk vonden om (zelfstandig) met internet te werken.
- de leerlingen ondervonden geen problemen met de mail. Op een enkel verslag na had ik alle verslagen op de (nieuwe) afgesproken tijd in m’n mailbox. Het verlate koppel had het verslag op diskette bij zich en kon het derhalve alsnog mailen.
- de verslagen in Word lieten zien dat de leerlingen bekend waren met dit programma.
Niet ICT-gerelateerd, maar ging wel goed:
- samenwerken en discussiëren. De leerlingen werkten bijzonder goed samen. Dat had ik van tevoren ook verwacht (dat deden ze namelijk ook bij het VOC-project). Ook werd er door leerlingen onderling (meest binnen de koppels) veel gediscussieerd.
- de affiches waren, net als die van het VOC-project, weer erg mooi.
- de verslagen waren allemaal in orde, enkele erg goed. De cijfers waren dan ook hoog.
Partij Uitslag
Lijst voor Ontwikkeling en Democratie 7.0
Lijst Harry Potter 6.5
Partij van het Lachende Volk 7.0
Hoekstra & De Groot 7.0
Leefbaar Jong Nederland 7.0
Jonge Liberalen ‘03 8.0
Liberaal Democratische Partij 9.0
Lijst Berrit 8.0
Salex 7.5
Partij voor Landorganisatie en Vrije Economie 8.0
No Bullshit 6.5
Partij van de Burgers 8.0
Jonge Democraten 7.0
Wat ging niet goed?
- plannen. Ik had er van tevoren erg op gewezen dat de leerlingen goed hun tijd moesten verdelen. Dat deden de meesten uiteindelijk niet. Het maken van het affiche was voor sommigen de hoogste prioriteit en die leerlingen staken daar buitenproportioneel veel tijd in. Deze VWO3-klas is een erg lieve (meisjes)klas en wil alles zo goed mogelijk doen. In les twee merkte ik dat sommige leerlingen bezig waren allerlei minuscule lettertjes uit gekleurd papier te knippen, een andere was één volledige les bezig met het tekenen van een hand. Toen de tijdsnood en paniek toesloegen, heb ik uiteindelijk de deadline verplaatst, waardoor leerlingen het karwei thuis af mochten maken. Ik weet dat plannen en het halen van deadlines ook vaardigheden zijn die aangeleerd moeten worden, maar het is 20 verwoed knutselende meisjes moeilijk iets te weigeren.
Bijlage 1:
Liberaal Democratische Partij (LDP)
schriftelijk
gedeelte praktische opdracht Luitzen en Anne Jan
LDP - ONZE STANDPUNTEN - LDP
Zorg
D66, ze stellen de AWBZ verzekering verplicht, mensen mogen zelf
bepalen, bij ernstige ziekte, of uitzichtloze situaties om euthanasie te plegen.
Dit vinden wij belangrijk, zodat iedereen, ook ten tijde van lange ziekte een
goed inkomen blijft houden. Wij vinden dat mensen zelf mogen bepalen hoe ze
behandeld worden, als mensen erg lijden en niet verder willen leven moet dit
mogelijk zijn.
Veiligheid PvdA,
meer blauw op straat, dit is meer toezicht en dus meer veiligheid. Oorzaken van
steeds jongere criminelen onderzoeken en wegnemen, zo kan de criminaliteit in de
toekomst worden verminderd. Kinderorganisaties en instellingen werkend met
kinderen helpen hier aan mee. Draaideurcriminelen een zwaardere straf opleggen
om zo herhaling te voorkomen, ook dit zal de criminaliteit verminderen
Onderwijs
PvdA, Financiële bonus voor kinderen die VMBO of MBO opleiding
hebben afgerond, zo worden kinderen gestimuleerd hun opleiding af te maken, zo
krijgen meer mensen kans op een diploma en die kunnen later weer een positieve
invloed hebben op de economie. Meer invloed leerlingen en studenten bij zaken
die normaal door de ouderraad werden beslist, omdat zij vaak beter de problemen
kennen dan de ouderraad en de overheid.
Sociaal economisch beleid en financiën.
PvdA, ouders krijgen financiële bijdrage voor kinderopvang.
Mensen die geen grote kans op een baan hebben krijgen een hogere uitkering (dit
geldt natuurlijk niet voor iedereen die zegt dat hij/zij nooit meer aan het werk
kan, hier moet controle op worden uitgevoerd). Werklozen die weer gaan werken
krijgen een bonus, dit zal het werk weer stimuleren. De nieuwe mensen in de
hogere inkomensgroep krijgen minder hypotheekrenteaftrek, moeten dus in
verhouding meer hypotheekrente betalen. Dit is belangrijk om de verschillen in
de bevolking te verkleinen.
Milieu verkeer en ruimtelijke ordening
PvdA, er wordt kilometerheffing van autogebruikers gevraagd, dit
zal het autogebruik terugdringen, dit is weer goed voor het milieu. De groei van
schiphol wordt beperkt, de binnenlandse vluchten worden duurder. Er moeten grote
windmolenparken komen op land en zee, omdat windmolens milieuvriendelijker zijn
dan grote elektriciteitscentrales. Een goede verbinding van het noorden met de
randstad. Het bouwen in open natuurlandschap wordt duurder. Verhoging van de
benzineprijzen, de inkomsten hieruit besteden aan de verbetering van het
openbaar vervoer, zodat het gebruik hiervan wordt gestimuleerd.
Multiculturele samenleving
SP, stemrecht voor gemeenteraad en Provinciale Staten voor
buitenlanders die langer dan drie jaar in ons land verblijven, zodat ook zij
deel uitmaken van de democratie. Gratis taallessen voor allochtonen, zodat zij
de taal beter gaan beheersen en dan later beter aan een baan kunnen komen. Via
huursubsidies moeten allochtonen ook in de duurdere wijken kunnen wonen, dit is
goed om de ruimtelijke segregatie tegen te gaan. Het migratiebeleid moet worden
verlicht, mensen die in hun eigen land gevaar lopen om politieke of economische
redenen, moeten onderdak kunnen vinden in ons land. Nederland moet zo hulp
bieden
Internationaal Groenlinks, 1% van het BNP wordt uitgegeven
aan ontwikkelingssamenwerking, dit vinden wij erg belangrijk, zo kan worden
geprobeerd de problemen op de wereld te verkleinen. Een welvarend land als
Nederland kan hier makkelijk 1% van zijn BNP aan besteden. De NAVO wordt na
verloop van tijd vervangen door regionale vredesorganisatie, hier zijn wij het
niet mee eens. We denken dat een verdrag van veel grote landen samen sterker is
en beter stand houdt dan allemaal kleine regionale vredesorganisaties.
Kernwapens moeten verdwijnen, als er een conflict ontstaat tussen twee landen
die kernwapens bezitten, kunnen ze de hele wereld vernietigen. In plaats van
oorlogen, slimme vergeldingsmaatregelen. Als conflicten werden opgelost door te
praten, zouden er meer levens gespaard kunnen blijven, terwijl hetzelfde
resultaat zou kunnen worden bereikt.
Democratie
D66, zijn voor hervorming van het kiesstelsel. Ze willen de
koning(in) niet in de regering, hier
zijn wij het mee eens omdat de regering moet bestaan uit specialisten en niet
uit mensen die door hun geboorte koning zijn geworden. Het is belangrijker dat
iedere afdeling een goede minister heeft. Burgemeesters worden door burgers
gekozen, zo krijgt iedere gemeente een burgemeester naar zijn zin en niet de
burgemeester die door de koningin wordt benoemd.
Als onze partij 100 euro mocht uitgeven, zou het grootste deel worden
uitgegeven aan ontwikkelingssamenwerking en onderwijs, cultuur en wetenschappen.
We hebben gekeken naar onze standpunten en daaruit opgemaakt welke zaken het
meeste geld moeten krijgen. Zo is het belangrijk dat landen elkaar helpen om
zich beter te ontwikkelen, zodat de verschillen tussen de mensen op de wereld
kleiner worden en dat er een betere economische concurrentie ontstaat tussen
westerse landen en 'ontwikkelingslanden' .Mensen moeten ook een goede opleiding
hebben, zodat ze later een goede baan kunnen krijgen, dit geldt ook voor
allochtone Nederlanders. We gaven ook een vrij groot bedrag uit aan
Volksgezondheid, Welzijn en Sport, we willen graag een goede verzekering
verzorgen, dan moeten we er ook meer geld in steken. Ook de Binnenlandse Zaken
krijgen een vrij groot bedrag, omdat het erg belangrijk is dat de zaken in een
land goed worden verzorgd. Zo willen we meer blauw op straat, hiervoor is meer
geld nodig. Maar als je dit invoert, hebben de mensen wel een veiliger gevoel.
Voor de zaken Landbouw, Natuurbeheer en Visserij en Verkeer en Waterstaat hebben
we minder geld uitgegeven, we vinden dat deze afdelingen niet zo hulpbehoevend
zijn. Het is belangrijker dat zaken als Binnenlandse Zaken en
Ontwikkelingssamenwerking goed zijn geregeld. We zijn een linkse partij die
eerst kiest voor mensen en daarna pas voor de economie. Maar zaken als Justitie
en Financiën moeten wel genoeg financiële steun hebben om goed te
functioneren. Daar hebben we ook rekening mee gehouden.
|------SP--------GL---LDP----PvdA----D66--|--------CDA-------VVD-----LPF----|
Aangezien wij het het meest eens waren met denkbeelden van de PvdA hebben
wij ons ingedeeld rond deze partij. Maar met het migratiebeleid zijn wij het
eens met de SP, dit is een van de meest linkse partijen in de Nederlandse
politiek, we willen graag opkomen voor de zwakkeren in de samenleving. Ook dit
is een standpunt van de SP. Wat betreft de ontwikkelingssamenwerking waren we
het eens met GroenLinks, ook deze partij ligt op de Links-Rechtsschaal 'linkser'
dan de PvdA. Op de gebieden zorg en democratie kozen wij voor D66, deze partij
ligt weer iets rechtser dan de PvdA. Vanwege onze standpunten wat betreft het
migratiebeleid en het opkomen voor de zwakkeren delen wij onszelf links van de
PvdA in.
Onze partij, de LDP, past het beste bij de huidige PvdA. We waren
het eigenlijk met alle standpunten van deze partij eens. Maar in bepaalde
stanspunten van andere partijen stonden zaken die wij ook erg belangrijk vonden.
Zo had de PvdA bij het beleidsterrein Multiculturele samenleving bijna hetzelfde
streven als GroenLinks, maar Groenlinks was wat duidelijker in dit onderwerp dan
de PvdA, daarom kozen we hier voor het standpunt van GroenLinks. Zo ook bij het
onderdeel Internationaal, hier zaten heel veel overeenkomsten tussen de PvdA en
GroenLinks. We vergelijken ons ook weer niet met GroenLinks of zelfs met de SP
omdat we ook zijn voor een sterke economie, maar dit moet niet ten koste gaan
van het welzijn van de bevolking. Hierom kiezen wij de PvdA als partij waar wij
het best bij aansluiten.
Onze partij heet de LDP,
Liberaal Democratische Partij, omdat we zijn voor vrijheid van meningsuiting van
de bevolking en dan juist de invloed in het bestuur van het land. De bevolking
zou dus mee moeten beslissen in de beslissingen van de regering. Democratisch,
omdat we zijn voor gekozen burgemeesters, we vinden het niet goed dat
burgemeesters door de koningin worden benoemd.
|