Lesmateriaal

Code-R

 De Anne Frank Stichting en het Indisch Herinneringscentrum ontwikkelden een crossmediaal project voor het voortgezet onderwijs met lesmateriaal over de manier waarop wij ons de Tweede Wereldoorlog herinneren: Code-R.

Code-R

Wat is Code-R

De R staat voor Remember, maar ook voor Reflect (zie je uitsluiting, discriminatie en vervolging ook nu nog om je heen) en Respond (wat heb je van de geschiedenis geleerd en wat doe je er mee). Code-R gaat over persoonlijke oorlogsverhalen en het herdenken van WOII. Code-R is vernieuwend. Met digital storytelling voor iPad en digibord worden vanuit het perspectief van jongeren keuzes en dilemma’s in persoonlijke oorlogsverhalen tijdens de Tweede Wereldoorlog belicht. Jongeren toetsen de dilemma’s aan hun waarden en normen. Wat begrijpen zij van de omstandigheden waaronder mensen toen leefden? Wat vinden zij belangrijk om te weten?

Code-R bestaat uit een aantal onderdelen: een iPad-magazine, een online communicatieplatform en educatieve stripboeken. De diverse onderdelen zijn apart van elkaar of gecombineerd te gebruiken.

Meningsvorming stimuleren, hoe doe je dat?

Code-R stelt in het leerproces jongeren zelf centraal bij de keuze wat ze het meest over de oorlog aan het denken zet. Jongeren vertellen persoonlijke oorlogsverhalen aan hun leeftijdsgenoten. Zij leren van elkaar vanuit de keuzes en dilemma’s in de verhalen over de Tweede Wereldoorlog. Wat begrijpen zij van de omstandigheden waaronder mensen toen leefden? Wat vinden zij belangrijk om te weten? En welke rol speelt het herdenken van de oorlog hierbij?

Basisles, Reflecteren over keuzes & dilemma’s in persoonlijke oorlogsverhalen

In deze lesbrief staan tips en suggesties voor het gebruik van Code-R. Aan de hand van de voorbeeldles kun je Code-R direct in de klas inzetten. Zoek je meer inspiratie om je les zelf vorm te geven? Bekijk dan de ‘Code-R lesbrief thema’s en werkvormen’(zie hieronder).

Thema's en werkvormen

In deze lesbrief staan tips en suggesties voor het gebruik van Code-R in en buiten de klas. Aan de hand van onze thema- en werkvormsuggesties kun je Code-R direct in de klas inzetten of zelf je les vormgeven. Uitgangspunt bij de suggesties is een flipping the classroom structuur. Ben je meer geïnteresseerd in een kant en klare les? Maak dan gebruik van de lesbrief ‘Code-R Basisles’ zie hierboven).