Stamboom van de familie Van der Kaap

 
     

Nieuwsbrief 6, mei 2005

Deze nieuwsbrief verschijnt onregelmatig. Bijdragen aan de nieuwsbrief en reacties zijn zeer welkom op kaap@home.nl

 
stamboomsite - nieuwsbrief archief

contact

 
Jan Lienmeel (2)

Jan Gorter, bijgenaamd Jan Lienmeel, was de zoon van Klaas Hanzes Gorter (stoomgruttenmulder) en Anna Maria Bitters uit Ooststellingwerf.  Veel geluk kende het gezin Gorter niet. Jan's broer Hans stierf op 21-jarige leeftijd en zijn broer Johan werd slechts 21 maanden oud. Bovendien werden in het gezin Gorter nog vier kinderen levenloos geboren.

Voor zover ik heb kunnen nagaan was Jan zelf wat dat betreft ook weinig geluk beschoren. Een dochter stierf twee maanden oud en een ander kind werd levenloos geboren.

Klaas Gorter

Zijn zoon Klaas werd wel volwassen, maar ook hij kreeg een levenloos kind en een ander kind stierf drie maanden oud.

Deze Klaas heeft zich in de Tweede Wereldoorlog onderscheiden door in Nieuw-Amsterdam hulp te bieden aan ontsnapte krijgsgevangenen van allerlei nationaliteiten, die de grens overkwamen en in Nieuw-Amsterdam werden opgevangen, verzorgd en verder werden getransporteerd naar veiligere oorden. In de kelder van de electrische centrale die Klaas exploiteerde lag een grote voorraad handgranaten,stenguns en pistolen van de ondergrondse waartoe hij behoorde.

Tengevolge van verraad werd hij in juli 1944 door de landwacht gearresteerd. Via Assen en Amersfoort kwam hij in het concentratiekamp Neuengamme, bij Hamburg, terecht.  In dit kamp kwamen veel niet-Joodse Nederlanders terecht.

Eind april 1945 werden meer dan 9000 gevangenen vanuit Neuengamme naar Lübeck getransporteerd en samengeperst op de schepen "Cap Arcona", "Thielbek" en "Athen". Aan boord van die schepen, die voor Neustadt (Holstein) in de Lübeckse baai voor anker lagen, vielen vele gevangenen ten prooi aan de honger, ziekten of werden gedood door de S.S. of mede gevangenen.
Op 3 mei 1945 bombardeerden Britse jachtbommenwerpers de gevangenenschepen omdat ze dachten dat het troepentransportschepen van de Wehrmacht waren. De "Cap Arcona" en de "Thielbek" stonden onmiddellijk in brand en zonken kort daarna. Talrijke schipbreukelingen werden door de laagvliegende vliegtuigen gedood. Meer dan 7000 gevangenen, onder wie voor zover bekend 386 Nederlanders, kwamen om het leven bij deze catastrofe, de zwaarste uit de scheepvaartgeschiedenis. Een van de slachtoffers was Klaas Gorter.

Zie ook: Klaas Gorter en Lübeckerbocht