Albert van der Kaap

Albert van der Kaap werd op 15 oktober 1951 geboren boven een kruidenierszaak aan de Dordsestraat in Emmen, vlakbij de spoorwegovergang. Tegenover de kruidenierszaak was een bakkerij.

                                     

Vanaf zijn vierde jaar woonde hij in De Buzen, in de wijk Emmermeer, ook in Emmen. Achter hun huis was een speeltuin waar door de buurtkinderen vaak gebruik van werd gemaakt. Als het in de zomer mooi weer was gunden de kinderen zich 's avonds vaak geen tijd om naar huis te gaan om te eten. Zij liepen dan geregeld snel even naar huis voor een boterham 'op but'n'. 

De Buzen 2 in Emmen. Geertje met Albert (rechts), Dick (links) en Lidy op de arm

Vanaf zijn elfde woonde hij aan de Warmeerweg. De naam Warmeer betekent ‘ondiep meer’. Op deze plek ten noorden van de Emmer dorpskern bevindt zich tot ongeveer 1857 een circa veertig hectare groot ven. Na de aanleg van het Oranjekanaal (tussen 1853 en 1858) sijpelt het leeg, een moeras achterlatend. De Warmeerweg was de doorgaande zandweg van Valthe naar Emmen, langs de Oostelijke oever van het meer.

Mettertijd vult men de laagst gelegen delen ervan op met zand. Rond 1920 verschijnen de eerste huurwoningen. De Warmeerweg is dan nog een zandweg met berken aan weerskanten. Een bekende winkel was de groentewinkel van Lammert Kleefman, die uitgroeit tot het allereerste ‘winkelcentrum’ in Emmen, met daarin de sigarettenwinkel van Boelens, de vismaterialenwinkel van Blauw en de kapsalon van Sip Otter. Als kind lieten Albert en Dick zich door kapper Otter knippen voor 90 cent.

Na de Tweede Wereldoorlog maakt Emmen, dankzij de komst van de AKU/ENKA (het latere AKZO NOBEL) een enorme groeispurt. Aan de Warmeerweg verrijzen rijtjeswoningen en flats. Ene meneer Veenegeerts heeft dit alles al lang geleden voorzien. “Op het drooggevallen Emmermeer heb ik vannacht veel lichtjes zien branden. Daar komen vast nog wel eens duizend huizen te staan”, zou hij hebben gezegd! Bingo! Maar of die ‘duizend huizen’ daar nu zo goed staan? Door de jaren heen doet het oude ven namelijk regelmatig pogingen zijn rechtmatige plaats op te eisen. Na elke hoosbui staan steevast de laagst gelegen straten blank, ook die aan de Warmeerweg. Dat is elke keer weer stevig balen, tenzij het na zo’n ‘onderloping’ stevig gaat vriezen, want dan vormen de straten één groot schaatsparadijs! In de jaren vijftig experimenteren architecten er lustig op los in Emmermeer, waardoor er een knusse woonwijk met een open en groen karakter ontstaat.

De familie van der Kaap heeft gewoond aan de Warmeerweg 50 in een zogenaamde maisonette, een flat met twee verdiepingen. Zij woonden helemaal rechts onder. Opa en oma van der Kaap woonden in dezelfde flat op de begane grond, ongeveer in het midden.

 

Meer informatie over de Warmeerweg.

Na een aantal jaren aan de Statenweg (65) in Angelslo gewoond te hebben, keerde hij na een korte onderbreking vanwege de studie in Groningen naar Emmen terug om te gaan wonen aan de Meerstraat. (zie ook foto hieronder)    

 

In de flat links op de foto heeft Albert van der Kaap eind jaren zeventig - toen hij als leraar geschiedenis aan de GSG in Emmen werkte - gewoond. Op de bovenste verdieping, de tweede woning van links.