home algemeen sites historische literatuur op alfabet op periode Nederlandse romans Indonesië W.O.II


Historische Romans

 

 

 
Het boze oog

Jason Goodwin, Het boze oog, Amsterdam, Cargo, 2012, 334 blz.
Vertaling van An Evil Eye (2011) door Auke Leistra & Atty Mensinga.

We schrijven 1839. Sultan Mahmut II is zopas overleden en zijn zestienjarige neef Abdulmecid is klaar om de troon te betreden, wat voor de nodige onrust zorgt. Chronologisch speelt het verhaal dus een jaar voor De kaart van Bellini. De harem van de oude sultan heeft met tegenzin de plaats moeten ruimen voor de vrouwen van de nieuwe heerser. Die zijn ondergebracht in Besiktas, het nieuwe paleis van Mahmut II aan de Bosporus, die levenloze, smakeloze imitatie van Versailles. Dan vinden in de nieuwe harem onverklaarbare gebeurtenissen plaats met dodelijke gevolgen.

Eunuch Yashim Togalu wordt ingeschakeld om uit te zoeken wie 'het boze oog' heeft om daarna de rust te doen weerkeren. Yashim is een vertrouweling van de vorige sultan en de oude valide, de moeder van de vorige heerser. (Zie De brand van Istanbul)
Het scheelt geen haartje of de valide vindt een ontijdig en gewelddadig einde. Doch de kranige oude dame neemt haar lot in eigen handen, nog voor de toesnellende Yashim haar kan bereiken.

Maar ondertussen achtervolgt nog een andere kwestie Yashim. De admiraal van de Ottomaanse vloot, een oude bekende van Yashim, is overgelopen naar de Egyptenaren. Wat kan deze meedogenloos wrede man ertoe gebracht hebben het Ottomaanse Rijk te verraden?

De oude bekenden uit de vorige boeken treden weer voor de schijnwerpers van het toneel: zijn vriend, de Poolse ambassadeur Palevski, de hermafrodiete ‘danseres’ Preen, die nu een theaterschool leidt. Bij het gezelschap heeft zich een nieuw lid gevoegd, Kadri, een veelbelovende jongeman, weggelopen uit de paleisschool, recht onder de beschermende mantel van Yashim. Ongetwijfeld zullen we nog meer van hem horen in volgende verhalen.

En andermaal is een vooraanstaande rol weggelegd voor een andere zeer oude dame: het kleurrijke Istanboel, dat alle heersers en bezettingen heeft overleefd, wemelend en bruisend van leven.

Voor meer achtergrondinformatie over de romans en de internationale politieke verhoudingen: zie op deze site de bespreking van De brand van Istanbul.

Jos Martens, 2012