home digitale didactiek lesmateriaal ict en geschiedenis contact


Grieken en Romeinen in Feniks

 

 

 

 

 

Grieken en Romeinen

Negen lessen over hoofdstuk twee van Feniks, gemaakt door Mark Beumer

Het komplete lespakket - inclusief verantwoording en evaluatie- staat in een word bestand

LES 8 en 9

Algemene lesdoelen leerlingen

Kennisdoel: de leerlingen kunnen de begrippen monotheïsme, christendom en jodendom in eigen woorden uitleggen en vergelijken met moderne definities. Daarnaast kunnen leerlingen de betekenis van deze begrippen toepassen in een onderzoek (dimensie 2-3-4-5)

Vaardigheidsdoel: leerlingen kunnen vanuit het nu antieke definities beschouwen (standplaatsgebondenheid). Daarnaast kunnen zij oorzaken van gevolgen onderscheiden en deze interpreteren. 

Algemene lesdoelen docent

Kennisdoel: de docent heeft een zeer genuanceerde kennis van het ontstaan van het monotheïsme, polytheïsme en daarbij ook het henotheïsme. De docent heeft kennis van de vervlechting van antieke religie-elementen in het opkomende christendom dat door verschillende kanten beconcurreerd wordt.

Vaardigheidsdoel: de docent is in staat bestaande kennis te verbreden en te verdiepen en deze toe te passen in een betekenisvolle situatie met reflectie (dimensie 3-4-5). 

Toelichting: dit college zal in twee delen gedoceerd worden. Ten eerste omdat een meer analytische verkenning van het opkomende christendom veel stof tot discussie kan geven en ten tweede omdat het bewind van Constantijn vol tegenstellingen en vragen zit. Waardoor vertrouwde hij op God? Wat is de precieze oorzaak, een stem of een kruis van licht dat aan Constantijn geopenbaard wordt. Daarnaast kan de casus Constantijn worden teruggekoppeld aan de vraag hoe monotheïstisch het christendom eigenlijk is. Daarnaast zullen de leerlingen een Mysterie maken over de vermeende bekering van Constantijn. Hierbij moeten zij zelfstandig een causale redenering kunnen opzetten.

 

Copyright © 2010 Mark Beumer