Abraham van der Kaap

Abraham van der Kaap, zoon van Hendrik van der Kaap, geboren te Drouwenermond op 22 april 1877 en overleden te Emmer-Erfscheidenveen op 17 sep 1953, begraven te Emmen op 21 sep 1953. Getrouwd te Odoorn op 3 februari 1899 met Harmanna Holman, geboren in Leek op 28 jan 1877 en overleden te Emmen op 25 jan 1970, begraven te Emmen op 29 jan 1970, dochter van Jakob Holman en Fenje de Vries. Uit dit huwelijk:

Abraham en Harmanna verhuizen op 3-6-1905 van Odoorn naar Emmer-CompascuŁm.

Abraham van der Kaap trok in 1925 met zijn gezin naar Eindhoven om daar bij Philips te gaan werken. Daar gingen zij wonen in het 'Drentse dorp'. In 1938 is Abraham met zijn vrouw teruggekeerd naar Emmen. Hun kinderen bleven echter in Eindhoven. 

De woonbuurt Drents Dorp in Strijp (Eindhoven) werd in de jaren 1925-1930 gebouwd. De naam houdt verband met het grote aantal arbeidskrachten uit Drenthe dat de N.V. Philips had aangetrokken. Maar er woonden hier ook veel Groningers, glasblazers uit midden en oost Europa en verder Philips-mensen uit alle provincies inclusief autochtone Eindhovenaren.
Veel bewoners zijn honkvast: de kinderen van de eerste bewoners nemen soms ook de huur van de woning over zodat er tot aan de eeuwwisseling oorspronkelijke Drents Dorpers blijven wonen.
Vanaf 1960 vinden veel ook van de Spaanse gastarbeiders die naar Eindhoven komen in Drents Dorp een onderdak.

Abraham en Harmanna woonden vanaf het begin van het Philipsdorp aan de Zwaanstraat 36. Dit stukje straat heet hier nog Zwaanstraat met de huisnummers 32 tot/met 40. Waarschijnlijk bij de realisering van de rondweg en het 'Strijps Bultje' werd dit stuk hernoemd in Schootsestraat met de huisnummers 2 tot/met 12. Het deel 'na' de rondweg bleef Zwaanstraat heten. Aan het einde van deze blok ligt rechts de Kreugelstraat.

Abraham en Harmanna woorden in 1934 aan de Plaggenstraat 27.

Rechts de oneven nummers.

De zus van Abraham, Sina, was getrouwd met een broer van Harmanna Holman, Harm.Abraham en Harmanna van der Kaap


Jakoba van der Kaap    Harm van der Kaap

Met dank aan Rinke de Vos