Niet zoeken, maar vinden Het gaat niet om zoeken, maar om vinden. Tips voor het effectief en snel zoeken van informatie. |
Albert van der Kaap, Enschede, albert@vanderkaap.org
Tips voor het vinden van informatie op internet
-
Het gaat niet omzoeken, maar om vinden. Bedenk daarom voor je begint met zoeken zo nauwkeurig mogelijk welke informatie je nodig hebt.
Als je nog niet zoveel van een onderwerp weet, lees dan eerst eens een artikel op Wikipedia te lezen. Zo'n artikel helpt je vaak bij het vinden van de juiste zoektermen.
-
Je kunt ook een eerst een woordspin(mindmap) maken om te komen tot goede zoektermen. Hoe meer - nauwkeurig gekozen - zoektermen, des te specifieker de informatie.
-
Als je werkt met deelvragen, bedenk dan per deelvraag zoektermen.
Hoe specifieker de trefwoorden des te beter de zoekresultaten (beperk je bij voorkeur niet tot één zoekterm). Een voorbeeld:
Je bent op zoek naar informatie over de hervorming van de kerk in de zestiende eeuw. Als je dan als zoekwoord 'hervorming' intypt krijg je een lijst met zeer veel websites. Analyseer je deze lijst dan merk je al gauw dat veel sites helemaal niets met je onderwerp te maken hebben. Het grote aantal treffers wordt veroorzaakt doordat 'hervorming' een veel te algemeen begrip is. Kies je daarentegen voor 'kerkhervorming' als zoekwoord dan wordt het aantal treffers meteen een stuk minder. Ook kunje in plaats van (kerk)hervorming kiezen voor het synoniem 'reformatie'.-
Bedenk dat je met Nederlandse zoektermen alleen Nederlandstalige informatie vindt.
-
Als je niet bang bent voor niet-Nederlandstailge informatie bedenk dan goed welke Engelse, Duitse of Franse zoektermen je moet gebruiken.
Tip: Kijk eerst op een Nederlandse pagina van Wikipedia en ga van daaruit naar de Engelse, Duitse of Franse versie van het artikel. -
Als je bepaalde woorden wilt uitsluiten gebruik dan het - (min)teken. Bijvoorbeeld: George Orwell Animal Farm -1984, als je alleen websites wilt die over Animal Farm gaan en niet over 1984.
Let op: er komt geen spatie tussen het minteken en het woord. -
Als je dubbele aanhalingstekens gebruikt kijkt een zoekmachine of de woorden in deze combinatie op een site voorkomen. Bedenk bijvoorbeeld welke zin je op een website verwacht.
Een voorbeeld: "Wat waren de oorzaken van de Eerste Wereldoorlog". -
Als je in de niet land gebonden database van Google wilt zoeken kies dan www.google.com/ncr.
-
Als je zoekt naar een bepaald type documenten, bijvoorbeeld voorbeelden van sollicitatiebrieven, gebruik dan niet als zoekterm "sollicitatiebrief" maar begin dan met de de zin "Hierbij solliciteer ik naar" (gebruik dunbbele aanhalingstekens) en dan als optie filetype:doc erachter zodat je alleen maar Word documenten krijgt.
-
Met geavanceerd zoeken kun je tamelijk nauwkeurig aangeven wat je wel en niet wilt vinden. Zo kun je de zoekresultaten bijvoorbeeld beperken:
-
tot een bepaald land
-
een bepaalde taal
-
een bepaalde tijdsperiode
-
Bekijk ook eens deze prezi met nuttige tips of bekijk dit filmpje.
Informatievaardigheden
Informatievaardigheden
Copyright: Albert van der Kaap, 2013